STEM

Stem op je favoriete product

MAIL

Laat je e-mailadres achter

WIN!

En maak kans op gave prijzen!

Vorige edities

Winnaars tweede editie 2021 – 2022

De Gezonde Innovatie Awards kennen twee categorieën: producten en initiatieven (meer dan een product alleen of zelfs een dienst). Dit jaar kwamen er 72 aanmeldingen binnen: 57 producten en 15 initiatieven. Van startende ondernemingen tot aan de grootste retailers van het land. Allemaal bedrijven die zich inzetten voor een gezonder voedselaanbod, gericht op verschillende doelgroepen en thema’s. Een divers aanbod. Dat maakte het voor zowel consumenten als voor de vakjury erg interessant.

Uit de 72 aanmelding koos de vakjury 39 genomineerden: 26 producten en 13 initiatieven. Over deze 39 genomineerden mochten consumenten hun stemmen verdelen. Tienduizend consumenten hebben hun stem uitgebracht. Ook de vakjury bracht haar stem uit. Hieronder vind je de winnaars.

Consumenten kozen de volgende winnaars

Producten

1. TastyBasics | Repen noten en zaden & Muesli Fruit en Veggie
TastyBasics maakt producten met minder suiker, minder koolhydraten en meer onbewerkte grondstoffen: de Repen noten en zaden EN de Muesli Fruit en Veggie van Tasty Basics.

2. Albert Heijn | AH Volkoren bollen
De grootste retailer van ons land, Albert Heijn. Een productlijn met allerlei volkoren varianten van producten die dagelijks worden gegeten.

3. Okae for Kids | Okae Kinderthee
Op nummer drie een product speciaal voor kinderen. Het is een vervanger voor limonade, zowel warm als koud te drinken: Okae kinderthee van Okae for Kids

Initiatieven

1. Albert Heijn | Gezond koken onder de 2 euro per persoon met Prijsfavorieten
Een initiatief dat laat zien dat gezond koken voor mensen met een kleinere beurs ook mogelijk is: Gezond koken onder de €2 per persoon van Albert Heijn.

2. Spurd | Baby Groente Tas
Op nummer 2 een initiatief voor de allerkleinsten in Purmerend en Beemster. Met een tas vol groente begint het leven van baby’s tussen 4 en 6 maanden gezond. Nummer 2 is de Baby Groente Tas van Spurd

3. Actieplan Groenten en Fruit | Geef Kleur Door
Het initiatief Geef Kleur Door laat zien dat groenten en fruit eten lekker en leuk is. Je kent ze wellicht van het bushokje vol groente en fruit of van de actie met de kleurrijke kratjes!

Als jurywinnaars komen uit de bus:

Producten

1. Soilmates | Healthy Oil
De olie bevat gezonde vetten. Het is een bonus dat het gemaakt is van groente-afval. De productverpakking en de branding zien er mooi uit en het heeft een toegevoegde waarde voor in het schap.

2. Bonduelle | Bonduelle Groenten voor Soep
Het is een combi van gemak en gezond. Het bevat een combinatie van verschillende groenten. Je maakt er gemakkelijk en snel een lekkere soep van. Het handigste eraan is dat je het altijd in huis hebt in je diepvries.

3. Susie Icecream | Susie Puur Fruitijs
Het is lekker en romig, zonder dat er room in zit. Wat het extra goed maakt: het bevat afgekeurd fruit en geen extra suikers. Richting zulke producten moeten we gaan als alternatief voor een ijsje of een toetje.

Initiatieven

1. Spurd | Baby Groente Tas
Het bevat alles wat je nodig hebt voor een gezond hapje voor je baby. Je geeft kinderen een gezond begin van hun leven. Hierin neem je de ouders mee. Dit zou landelijk uitgerold moeten worden.

2. Bloeizone Bakkeveen | Bloeizone Bakkeveen
Een initiatief om in een kleine gemeenschap gezamenlijk gezonder te leven. Het is een mooi voorbeeld van hoe je in een kleine gemeenschap samen heel ver kunt komen. Het initiatief richt zich niet alleen op voeding, maar is veel breder, zoals beweging en sociaal.

3. Albert Heijn | Gezond koken onder de 2 euro per persoon met Prijsfavorieten
Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Dat laat dit initiatief zien. Het werkt motiverend, juist voor mensen die het financieel minder hebben en van wie uit onderzoek blijkt dat ze ongezonder eten.

Winnaars eerste editie 2020 – 2021

Uit de ruim 150 aanmeldingen nomineerde de vakjury 9 initiatieven en 22 producten. Met maar liefst 15.000 stemmen kozen consumenten hun favorieten. Vervolgens bepaalde de jury in goed overleg de jurywinnaars, waarbij ieder jurylid keek vanuit zijn eigen expertise. Proeven deden de juryleden thuis. “De buurman vroeg me waarom de postbezorger iedere dag voor onze deur stond”, vertelt Tijn Leussink, jurylid en franchisenemer van onder meer zeven Jumbo-supermarkten, lachend over alle pakketjes die de juryleden in ontvangst namen.

De winnende initiatieven

De favoriete initiatieven van consumenten:
1. Beleef het en eet het!
2. Herenboeren
3. Groente & Fruitbrigade

De favoriete initiatieven van de vakjury:
1. Groente & Fruitbrigade
2. Pilot ‘Gezond eten is kinderspel’, Spoony, 10 diëtistenpraktijken en 2 ziekenhuizen
3. Beleef het en eet het!

Groente & Fruitbrigade
De Groente & Fruitbrigade – die ‘mislukte’ groente en fruit redt en aan voedselbanken levert – is voor consumenten nummer 3 en voor de jury nummer 1. “Dit initiatief gaat verspilling tegen en het voorziet de voedselbanken van vers; een stroom die dreigt op te drogen”, aldus jurylid Floor Kroese (UU). Voorzitter van de brigade, Willem van Prooijen, is bijzonder trots op deze erkenning van zowel jury als publiek: “Deze prijs is een kroon op het werk van al onze vrijwilligers, leveranciers en anderen die zich hiervoor belangeloos inzetten.”

Gezond eten is kinderspel
Phaedra Mensen, oprichter van Spoony, veroverde met haar pilot ‘Gezond eten is kinderspel’ de tweede plek bij de vakjury. Spoony onderzoekt samen met diëtisten en ziekenhuizen of kinderen met eetproblematiek (o.a. obesitas) met eetspelletjes hun voedingspatroon kunnen verbeteren. Volgens de jury verdient Phaedra een steuntje in de rug. “Ze draagt bij aan de gezonde basis die kinderen hard nodig hebben. Hopelijk rolt ze deze systematiek uit, zodat ze meer jongeren helpt”, legt jurylid en huisarts Janneke Stolker uit.

Beleef het en eet het! en Herenboeren
Ook de nummer 3 van de jury – door de consumenten als nummer 1 gekozen – helpt mee aan die gezonde basis. Bij Beleef het en eet het!, kunnen consumenten hun eigen aardappelen en groenten oogsten. Retailer en jurylid Pieter Kuizenga: “Het is goed te weten waar ons eten vandaan komt. Bij Maripaan werken we daarom veel met lokale partijen.” Ook het door consumenten als nummer 2 gekozen initiatief Herenboeren – het initiatief waarbij huishoudens mede-eigenaar zijn van het boerenbedrijf – produceert lokaal.

De winnende producten

De favoriete producten van consumenten:
1. Cholfitty-kaas, De Ruurhoeve
2. Slurp Soep & Spoony Doe-het-zelfpakketten (gedeelde tweede plek), Spoony
3. Muesli, TastyBasics

De favoriete producten van de vakjury:
1. Tomaat Americain, Groentegoed
2. 100% Groenterijst, Bonduelle
3. JOAN Thee, Tea by Me

Tomaat American, Groentegoed
Alle juryleden waren enthousiast over Groentegoed Tomaat American. Coosje Dijkstra (VU) vertelt waarom dit product de top-drie aanvoert: “Het product en de verpakking zien er aantrekkelijk uit. Mijn vriend en ik aten het in één keer op.” Collega-jurylid en WUR-onderzoeker Jenneke Heising vult aan: “Het is een lekker hartig broodbeleg met gezonde ingrediënten. De geredde tomaten zijn een plus.”

100% Groenterijst, Bonduelle
Waar de nummer 1 van de jury een startup betreft, is de nummer 2 van een bedrijf dat al jaren bestaat: Bonduelle. Retailondernemer Leussink: “De 100% Groenterijst heeft de juiste diepvriesverpakking. Ik verwacht dat het product een goede kans van slagen heeft. Mensen gaan dit kopen als alternatief voor vers.”

Tea by Me
Op nummer 3 plaatst de jury Tea by Me, groene thee geproduceerd in Nederland. Retailer Kuizenga licht toe dat deze plek vooral aan het innovatieve karakter te danken is: “Bij innovatie denk ik ‘wat gaat de wereld veranderen?’ Nou, dit: een lokaal geteeld product, dat er goed uitziet en goed smaakt.”

Producten-top-drie van consumenten
De top-drie van de consumenten ziet er anders uit. Op 1 staat Cholfitty-kaas van De Ruurhoeve. Deze kaas past in een cholesterolverlagend voedingspatroon dankzij het hoge gehalte aan Omega-6 en Omega-3 vetzuren. Ook bevat de kaas meer dan twee keer zoveel vitamine K2 dan gewone volvette kaas. Van vitamine K2 is bekend dat deze helpt om de bloedvaten schoon te houden. Spoony staat op nummer 2 met twee gezonde groenteproducten voor kinderen. Mensen, oprichter van Spoony, vindt het hartverwarmend dat zij als startup drie prijzen heeft gewonnen. “Het motiveert ons om door te gaan met onze gezonde missie!” De muesli van TastyBasics op basis van onbewerkte grondstoffen, zonder suiker, eindigt op de derde plek.

Klein en groot naast elkaar
“Met deze award stimuleren we dat er gezondere producten op het supermarktschap belanden”, vertelt Mark Peeters, mede-initiatiefnemer vanuit FoodPersonality. Bianca van der Ha (mede-initiator vanuit Foodlog) vult aan: “We hebben een podium weten te geven aan zowel kleinschalige initiatieven als grotere bedrijven.”

Foodlog en FoodPersonality kijken terug op een geslaagde eerste editie van de Gezonde Innovatie Awards. Ze willen alle aanmelders, de juryleden en alle andere betrokken hartelijk bedanken. Houd Foodlog en FoodPersonality in de gaten; na de zomer start de tweede editie van de Gezonde Innovatie Awards.